Ruszają Fundusze Europejskie dla MŚP 39
Śniadanie biznesowe
6 listopada 2024
Ruszają Fundusze Europejskie dla MŚP 41
Znamy finalistów konkursu na najlepszy biznesplan!
21 listopada 2024

Relacja ze śniadania biznesowego

Ruszają Fundusze Europejskie dla MŚP 40

Dziś rano, 20 listopada, w Pubie Przystanek Kulturalny Koniec Świata odbyło się śniadanie biznesowe, które zgromadziło lokalnych przedsiębiorców. W wydarzeniu wzięli udział także prezydent miasta Jacek Wojciechowicz oraz wiceprezydent Małgorzata Rudnicka-Głowińska.

Ekonomia klasyczna i behawioralna – zasady vs emocje
Prelegent, Błażej Pawlar, w swoim wystąpieniu podkreślił, że podczas gdy ekonomia klasyczna skupia się na racjonalnych decyzjach konsumentów, ekonomia behawioralna uwzględnia wpływ emocji, psychologii i irracjonalnych zachowań na procesy zakupowe. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć, jak te dwa podejścia można skutecznie łączyć, by osiągnąć lepsze wyniki biznesowe.

Praktyczne przykłady – od lotnisk po hamburgera Drwala
Podczas prezentacji Błażej Pawlar wskazał, jak lotnisko w Stambule wykorzystuje zasady subiektywnej percepcji czasu, by skrócić odczuwany czas oczekiwania w kolejkach, oraz jak Disneyland zarządza ruchem tłumu, uwzględniając psychologię. Podał też przykład efektu „kotwiczenia”, ilustrowany standardem jednej pensji na pierścionek zaręczynowy, czy zasadą „pętli nawyku”, stosowaną przez platformy takie jak Netflix (autoplay) czy Amazon (zakupy jednym kliknięciem). Uczestnicy dowiedzieli się również, jak wdrożenie subskrypcji może budować lojalność klientów, a psychologia cen – jak np. precyzyjnie dobrana kwota – wpływa na wzrost sprzedaży (aż o 32% w jednym z testowanych przypadków!).

Nie zabrakło również lokalnych przykładów, takich jak popularny Burger Drwala, który dzięki efektowi posiadania i ograniczonej dostępności buduje dodatkową wartość emocjonalną dla konsumentów.

Po inspirującym wystąpieniu uczestnicy mieli okazję do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów przy smacznym śniadaniu.

 

Rozmiar czcionki
Kontrast

Strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując przeglądanie witryny, zgadzasz się na ich wykorzystanie. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij