Przedsiebiorczy jegiełly
Przetarg lokalu użytkowego – Plac Władysława Jagiełły 5/15
4 czerwca 2019
Przedsiebiorczy 2
Racibórz został inspiracją dla innych miast
6 czerwca 2019

Naucz się zarządzania w gastronomii!

Przedsiebiorczy 1

Mamy prawdziwą gratkę dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej i osób, które dopiero planują uruchomić swój biznes w tym obszarze. Naszym doradcą będzie Sławomir Głomski, przed którym żadna kuchnia nie ma tajemnic i który zawodowo doradza, jak zarządzać kuchnią, pracownikami i całym kuchennym biznesem. Zapraszamy!

Konsultacje są bezpłatne i mają charakter indywidualny. Każdemu zainteresowanemu lub grupie osób reprezentujących jedną firmę doradca będzie mógł poświęcić 45 minut. Zapisz się na wybraną godzinę:

Zakres doradztwa

Zawód Manager Gastronomii:
• Cele i główne zadania stawiane przed managerem,
• Manager jako: planista, organizator, kierownik, kontroler, administrator oraz motywator działań
• Efektywna komunikacja z zespołem: delegowanie zadań, budowanie motywacji, rozwiązywanie konfliktów i sytuacji spornych
• Jak zwiększyć obroty – sprzedaż sugestywna i śledzenie działań konkurencji
• Oszustwa i kradzieże: sposoby zwalczania i eliminowania negatywnych zachowań

Prawne aspekty prowadzenia zakładu gastronomicznego:
• Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
• Tworzenie wewnętrznych procedur jakościowych: BHP, HACCP, GHP wymogi sanepidu oraz potrzebne badania,
• Zasady ubiegania się o pozwolenia i koncesje, rozliczenia z ZUS i US

Tworzenie lokalu gastronomicznego:
• Budżetowanie inwestycji: określenie charakteru lokalu, target miejsca, planowanie przestrzenne, koszty wyposażenia
• Rodzaje urządzeń gastronomicznych
• Tworzenie karty menu – układ czcionki, kolorów, układ pozycji

Rozmowy handlowe i savoir vivre w gastronomii i hotelarstwie:
• Nawiązanie współpracy z firmami partnerskimi: producenci, dostawy, hurtownie
• Negocjowanie kontraktów i podpisywanie umów
• Managment Gastronomiczny: sposób rozliczania się z inwestorem

Wskaźniki kontrolne pomocne w zarządzaniu w gastronomii:
• Wskaźniki Food Cost i Baverage Cost: tworzenie kalkulacji i wycen oraz minimalizowanie kosztów, oszacowanie wartości sprzedaży i zysku
• Dokumenty ewidencjonowania obrotów.
• Marża, narzut a cena produktu
• Elektroniczne systemy remanentowe (Point of Sales), terminale dotykowe, drukarki bonowe, urządzenia fiskalne itd.

BIO konsultanta
Sławomir Głomski
od ponad 20 lat pracuje w szeroko pojętej gastronomii. Jak sam o sobie mówi, jest wychowankiem starych dobrych PSS-ów. Od 2000 roku związany z branżą gastronomiczną w Wielkiej Brytanii. Pomimo kierunkowego wykształcenia i kilku lat doświadczenia na polskim rynku brytyjską przygodę celowo zaczął od przysłowiowego zmywaka. Dzięki temu wyspiarskie kuchnie poznał „od kuchni”. Szybko przechodził kolejne stopnie kariery, szkoląc się na stanowiskach Chef, the second in command (Sous Chef), Head Chef, Chef Manager i Catering Manager w pubach, uniwersyteckich i szkolnych stołówkach, hotelach, restauracjach, szpitalach, przedszkolach i domach opieki. Zarządzał zespołami do 150 osób i kontraktami do £5 mln. Zdobył też wszystkie niezbędne certyfikaty pomocne lub też wymagane w zarządzaniu gastronomią. Swoim doświadczeniem dzieli się na blogu: http://kuchniarogata.pl/

***
Naucz się zarządzania w gastronomii!
data:
19 czerwca 2019 r. | godz.: 10:00-10:45
miejsce: Inkubator Przedsiębiorczości (ul. Batorego 7, Racibórz)

Rozmiar czcionki
Kontrast

Strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując przeglądanie witryny, zgadzasz się na ich wykorzystanie. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij